Het Emmausklooster is het oudste Kapucijnenklooster in Nederland, vernoemd naar de Bijbelse plaats Emmaus. Het is prachtig bewaard gebleven, zowel van buiten als van binnen. Je bent van harte welkom om de sfeer zelf te komen ervaren.


Het Emmausklooster is dé ideale plek voor een retraite. Niet alleen ligt dit klooster op de stilste plek van Nederland. Alles in dit klooster draagt bij aan jouw wens om naar binnen te gaan en de stilte in jezelf te vinden.


Rust, verdieping en ontmoeting, met het hele jaar door een breed scala aan activiteiten. Dat alles vind je in het prachtige Emmausklooster. We zien je graag op een van onze bijeenkomsten.


Je kunt in het Emmausklooster overnachten, deelnemen aan een training of cursus of een inspiratiebijeenkomst organiseren voor je bedrijf. In de rust en stilte kun je optimaal geconcentreerd werken en inspiratie opdoen.

Een broeder kapucijn pakt het ‘Getijdengebed’ weer op

Vanaf half juli 2022 woont er voor een paar maanden een broeder kapucijn in het Emmausklooster in Velp bij Grave. Dit is de Duitse religieuze broeder Christophorus Goedereis, die tot juni van dit jaar Provinciaal Overste was van de Duitse Kapucijnen Provincie. Sinds 2020 zijn de weinige overgebleven Nederlandse kapucijnen samengegaan met de Duitse Provincie van deze orde. Als Provinciaal Overste had broeder Christophorus ook de opdracht om vanuit de centrale kapucijnenorganisatie in Rome de mogelijkheden voor een nieuw begin van kapucijnen in Nederland te onderzoeken. Dit project staat nog steeds op de agenda en zal verder worden ontwikkeld. Broeder Christophorus wil tijdens zijn verblijf in Velp ook het ‘getijdengebed’ weer oppakken voor bezoekers en overnachters, die dat op prijs stellen, in het Emmausklooster.

Broeder Christophorus
Na het einde van zijn ambtstermijn brengt broeder Christophorus tot het eind van het jaar een sabbatical periode in Nederland door. Van juli tot oktober zal hij in het Emmausklooster verblijven en 's morgens en 's avonds een moment van gebed en stilte aanbieden aan de pelgrims, beschikbaar zijn voor gesprekken en kijken of het Emmausklooster ook deel kan uitmaken van het nieuwe begin van de Kapucijnen in Nederland.

Christophorus Goedereis werd op 1 maart 1965 geboren in Nordhorn, vlak bij de Nederlandse grens. Hij trad in bij de Kapucijnen Orde in 1984 en studeerde filosofie en theologie in Münster en Rome. Hij werkte op verschillende plaatsen in Duitsland en heeft sinds 1995 bijna onafgebroken de leiding van de Orde gehad. Naast zijn Duitse moedertaal spreekt broeder Christophorus Engels en Italiaans, en verstaat hij ook Frans en Spaans. Twee jaar geleden is hij begonnen zich de Nederlandse taal eigen te maken.

Getijdengebed
Een Getijdengebed is een dagelijkse gebed voor kloosterlingen. Het hele Getijdengebed bestaat uit de 150 psalmen uit het Oude Testament. Het kan worden teruggevoerd op het joodse dagelijks gebed en is ook bij andere christelijke kerken bewaard gebleven. Het Getijdengebed in het Emmausklooster wordt op een eenvoudige manier gedaan: met een moment van muziek, een psalm, een impuls en 15 minuten stilte.
De gebedstijden (maandagavond t/m vrijdagavond, vanaf 1 augustus 2022) zijn:
7.30 uur: Tijdengebed (muziek, psalm, impuls, stilte) in het koor van het klooster en
17.30 uur: Tijdengebed (muziek, psalm, impuls, stilte) in het koor van het klooster.

Wie zijn de kapucijnen?
De kapucijnen zijn een wereldwijde religieuze kloostergemeenschap in de traditie van Sint Franciscus van Assisi. Leven en regel zijn het Evangelie van Jezus. Kapucijnen komen op voor een rechtvaardiger wereld, voor de armen, voor dialoog met andere religies en voor vrede. Ze willen verantwoord omgaan met de schepping en zijn ervan overtuigd dat het christelijk geloof ook vandaag zin en steun geeft. De Orde telt momenteel ongeveer 10.000 leden in 109 landen en is een van de grootste religieuze gemeenschappen in de Katholieke Kerk.

 

Op dinsdag 6 september bezocht een delegatie Duitse medebroeders broeder Christophorus in het Emmausklooster in Velp.

 

Emmausklooster

Bezoekadres:
Basilius van Bruggelaan 4
5363 VA Velp (Noord-Brabant)

KvK. 53662261
BTW NL804014565B07
IBAN NL13RABO0166241040

Sitemap

Contact

06- 24 54 77 11 - Receptie Emmausklooster

Receptie is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur. Buiten deze tijden mailen naar:

reserveringen.emmausklooster@brabantzorg.eu

  Emmausklooster

november   2022
M D W D V Z Z
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik op akkoord om door te gaan met het bekijken van deze website.